Nieuws

Zestien jaar Ducati Challenge

Na 16 jaar lijkt er helaas weinig animo meer te zijn voor de Ducati Challenge om doorgang te vinden.
Het wegvallen van rijders door de Corona crisis heeft hier zeker niet geholpen, maar de trouwe achterban van de Challenge wordt ook steeds kleiner. Een deel van de groep is er al bij vanaf het eerste uur, denk aan rijders als Johnny Kock en Theo Kerssens, maar is er dan na 16 jaar nog diezelfde race passie die deze groep deed ontstaan in 2006.

De Ducati Dealer Cup, 3DCUP, startte in 2006 met circa 30 rijders en 3 race weekenden. Door de jaren heen groeide het aantal deelnemers tot 100 rijders in 2010. In 2015 vierde de 3DCUP haar tiende seizoen met circa 40 rijders en tien races. Een van de hoogtepunten van de Challenge waren zeker de races op de Red Bull Ring in Oostenrijk en natuurlijk Spa Francorchamps, favoriet bij velen. Na tien jaar was het tijd voor een vernieuwde start met als belangrijkste speerpunt ‘Voor en door rijders’.
Uitgangspunten als Ducati Only, samenwerking met Ducati West Europe, rijden op aantrekkelijke GP circuits tijdens circa 6 à 7 race weekenden en een gedeelde passie voor het merk Ducati bleven voortbestaan, alleen de naam veranderde in Ducati Challenge.

De afgelopen jaren werden er diverse promotie middelen uit de kast gehaald om rijders te trekken. Het afgelopen jaar probeerde de organisatie, door de banden verder aan te halen met Ducati Club Nederland, het rijdersaantal weer te doen groeien, maar dat mocht niet baten.
Na een lange avond met het bestuur, aangevuld met Jeroen Ouwerkerk en Petra Poppeliers van DCN, is de conclusie getrokken dat er op korte termijn geen toekomst is voor de Ducati Challenge in de huidige vorm. Mogelijk is het tijd geworden voor een nieuw begin, rijders eerst weer enthousiasmeren voor meer circuitrijden (meer dan alleen de Ducati Club Races) en het als Ducati groep op stap gaan, de gezelligheid ervaren en de passie voor deze mooie sport. Wie weet ontstaat dan na een paar jaar bij deze groep weer de behoeft om nieuwe circuits te gaan verkennen binnen Europa en meerdaagse events samen te bezoeken.

Maar voor 2022 zal er dus geen Ducati Challenge kalender worden opgetuigd. Natuurlijk hopen we de rijders allemaal te zien bij de Ducati Club Races en hopen we dat de gedeelde Ducati passie blijft.

Persoonlijk wil ik nog kwijt dat ik met pijn in mijn hart afscheid neem na 16 jaar, wat hebben we mooie momenten beleefd met elkaar, ook hele intense en pittige, maar dat heeft de groep dan ook zo bijzonder gemaakt. Bedankt aan alle rijders van de 3DCUP en de Ducati Challenge, bedankt voor alles en hopelijk tot op de Club Races…..

Cécile van Hattem-Smeets
Organisator Ducati Challenge…from the start
Mede namens het Bestuur, Ronald van Vliet, Kris Aubert en Anneke van Lith