DDC Oschersleben 2016

Koude start Dutch Ducati Challenge op Oschersleben
23 en 24 april 2016

 

Na diverse voorjaarstrainingen in binnen en buitenland, voert het allereerste race weekend van de nieuwe Dutch Ducati Challenge naar Duitsland. Na 10 jaar als 3DCUP te gast te zijn geweest bij ART Motor tijdens het Festival d’Italia in juni, wordt nu het race seizoen afgetrapt op het bochtige en snelle circuit van Oschersleben. Dit om eind juni acte de DSCF2337présence te geven tijdens de Dutch TT op Assen. Het circuit van Oschersleben in voormalig Oost-Duitsland ligt zo’n 180 km voor Berlijn in een wijds landschap en is bij vele Ducati rijders geliefd.

Een aantal nieuwe rijders start de trainingen al op donderdag om kennis te maken met dit zeer technische circuit, maar de meesten beginnen op vrijdag. De rijders waren in de afgelopen jaren wel gewend aan een zomers Oschersleben, hetgeen van deze seizoensstart niet te zeggen valt. Met temperaturen die niet hoger dan 5 graden komen is het lastig je banden goed warm te rijden. Op zaterdag staan de kwalificatie trainingen gepland en met een groep van zo’n 25 rijders gaan ze van start op Motor Arena Oscherleben.

De nieuwe Deens rijders Allan Östli, laat al snel zien dat hij goed mee kan draaien in de top vijf, nieuwe kansen voor het kampioenschap. Maar de broers Kock laten zich niet kennen en blijven hem nog net voor, Marcel klokt de snelste tijd voor de A klasse met een 1:35. Ook nieuwkomer Ruud van de Berg rijdt op een mooie 12e positie. In de B klasse rijdt Ton Dofferhof op kop met een tijd van 1:41. De tijden zijn gezet, de opstelling staat, klaar voor de twee races op zondag. En al zijn de voorspellingen erg slecht, tot dramatisch voor de volgende dag, de ervaring zal leren dat we ons daar vooral niet door moeten laten leiden.

 

Aan het einde van de dag worden de kachels nog eens opgestookt en gaan we een zeer koude nacht tegemoet. De zondag is een dag van constante afwisseling tussen hagel, zon, sneeuw en regen, maar om half elf is het droog en ook al is het koud, de zon schijnt voor onze eerste race. De rijders gaan goed van start, alleen Harold Kock heeft toch last van koude banden in de eerste ronde en komt ten val. Niet ernstig en de tweede race zal hij er weer bij zijn. Marcel Kock stond op pole position, maar broer Johnny neemt na de eerste ronde de leiding. Na de derde ronde moet hij zijn tweede plaats afgeven aan Allan Östli, Marcel blijft vechten voor het podium. Hij wordt gevolgd door Geert Schepens en Tonnie Nillessen. Johnny neemt na een aantal ronde een flinke voorsprong en blijkt toch te sterk voor onze nieuPodium Awkomer. Voor het B klassement zien we een mooie strijd tussen de teamleden Ton Dofferhof en Eric Janusz, maar in de laatste ronden neemt ook Ton een flinke voorsprong. De eerste race eindigt met op de eerste plaats in de A groep, Johnny Kock, op een tweede plaats Allan Östli en op de derde Marcel Kock. Kris Aubert toont met zijn zesde positie aan dat de 848 nog steeds het gevecht met al die Panigales aan kan, “It’s all about the man on the bike..”. Voor de B is de volgorde als volgt: Ton Dofferhof, Eric Janusz en onze Engelse rijder David Fiorini, terug van weg geweest en direct op het podium. Als de rijders van de baan komen, begint direct een flinke hagelbui, tijd voor koffie. Na een pauze van ruim twee uur, staat de tweede race gepland en ook dan schijnt volop de zon. De Dutch Ducati Challenge begint kennelijk onder een goed gesternte…

 

De tweede race begint met een sterke start en nu lijken de banden allemaal wel op de juiste temperatuur. Na de eerste ronde is het weer Johnny die als eerste voorbij start finish komt. Maar Marcel, Allen, Geert en Tonnie zitten hem op de hielen. Bij de B klasse heeft Eric in de tweede race een snellere start dan Ton en komt als eerste door.
Het is een spannende strijd en de rijders lijken bij de start van het seizoen al in behoorlijke topvorm! Kees Grinwis maakt ook een goede start, maar helaas laat de motor hem een paar ronde voor het einde in de steek, de kou kost veel energie..De race wordt ook nu Podium Bgewonnen door Johnny in de A klasse en Ton in de B klasse, die teamgenoot Eric toch wist in te halen. Beide podia zijn voor dit weekend gelijk, de rijders poseren voor de vlag van de Dutch Ducati Challenge en gaan met de eerste bekers naar huis.
Na een verjaardagslied voor gastrijder Stephan Lange, wordt het paddock afgebroken en begint de thuisreis.

 

Over een maand staan de befaamde Ducati Club Races op het programma en eind juni, de reden waarom de Dutch Ducati Challenge in 2016 niet op Festival d’Italia rijdt, staan de rijders op het programma van de Dutch TT en dat is wel een eer te noemen! Bij beiden races zullen circa veertig rijders aan de start staan.

Het verdere programma van de Dutch Ducati Challenge voert nog naar het circuit van Dijon in Frankrijk, het circuit van Brno in Tsjechië en het seizoen wordt traditioneel afgesloten op Assen met de Battle of the Nations.
Heb je vragen of wil je op de hoogte worden gehouden voor mogelijke deelname, mail dan naar Cecile@cielyourevent.nl

Groepsfoto