Ducati Challenge tijdens de traditionele Ducati Club Races

Dit jaar organiseerde Ducati Club Nederland voor de 37ste keer de Ducati Club Races. De Dutch Ducati Challenge kan op dit prachtige evenement natuurlijk niet ontbreken. Op vrijdag waren er 3 vrije trainingen te rijden, de meeste mannen maakte hier gebruik van. Einde van de dag hield Cecile de rijders briefing, voor de meeste gesneden koek, maar ook deze keer sloten er weer nieuwe rijders en gastrijders aan! Met als bijzondere gastrijder Andrew Stroud op de motor van Geert Scheepens. Andrew Stroud reed maar liefst 41 World Superbike races en in 1995 won hij de World BEARS series en de European Pro Twins op Assen. Een eer om hem in ons midden te hebben.

 

Op zaterdag stonden de 2 kwalificatie trainingen op de planning en aan het einde van de dag al de eerste race, een sprintrace van 6 ronden als opwarmer voor de race op zondag. Op pole position Maarten Bekker, één van de nieuwe rijders die de lat direct hoog legt.

Via de vooropstelling en 1 opwarm ronde neemt iedereen zijn positie in en is het wachten op het startsein. De lichten op rood, uit en gaan! Maarten Bekker, gestart van pole, neemt meteen de leiding, gevolgd door Martijn Duikers. Op de 3e plaats volgt André Niemantsverdriet met in zijn kielzog Johnny Kock en Corné Adams. Atiba Belgrave, de kampioen van de 3DCUP in 2014 en 2015, start dit jaar op een Monster 1200R en heeft hiermee een nieuwe uitdaging aan het veld toegevoegd. Kan deze extreem snelle rijder het Panigale geweld bijhouden op de Monster?
In de B klasse neemt Ton Dofferhof de leiding gevolgd door Eric Janusz en Jan Petersen. De 6 rondes vliegen voorbij, en Johnny Kock en André Niemantsverdriet zijn in een mooi gevecht beland, Maarten rijdt ver voor op kop en finisht als eerste. Martijn behoudt zijn 2e positie en finisht 14 seconden later als 2e. Johnny haalt André in, maar weet dat niet vast te houden tot het einde, André passeert hem weer en weet als 3e over de streep te komen. Het A podium is beslist! Enkele rondes voor de finish zien we dat Eric Ton voorbij is gekomen en hij finisht als 1e in de B Groep, Ton volgt en Jan Petersen wordt 3e, Jan die ondanks een olielekkage nog net op tijd aan de start verscheen doet dus goede zaken.

 

A Klasse

 1. Maarten Bekker
 2. Martijn Duijkers
 3. André Niemantsverdriet

 

B Klasse

 1. Eric Janusz
 2. Ton Dofferhof
 3. Jan Petersen

 

Op zondag staat meteen als 1e wedstrijd de Dutch Ducati Challenge op het programma. De weersvoorspellingen waren erg slecht, maar het zonnetje schijnt dus de slicks gaan op de motoren. De startopstelling is hetzelfde als tijdens de sprintrace dus de mannen nemen snel de juiste plekken in. Na de opwarmronde volgt meteen de start, weer is Maarten Bekker als eerste weg, ook zien we dat Harold Kock en Corné Adams iets te enthousiast van start gaan en bewegen voor de lichten uit gaan. Een Jumpstart penalty van 20 seconden is voor beide heren het resultaat. Achter Maarten behoudt Martijn de 2e positie en Johnny heeft een goede start ten koste van André. Ton Nillissen doet goede zaken en weet naar plek 5 te rijden. Onze Deense rijder Allan Östli had wat kwalificatie problemen, omdat er wat veel (langzamer) verkeer in zijn groep zat waardoor hij geen vrije ronde kon rijden. Maar hij weet in de wedstrijd toch de 1:49 aan te tikken en eindigt op de 8e positie. In de B groep is het wederom Ton die de leiding pakt met Eric en Jan direct op zijn hielen. Nieuwkomer Ruud van den Berg maakt een kleine schuiver en is na 2 rondes helaas uit de race, rijder ok. David Fiorini heeft wat technische problemen en moet na 1 ronde al afhaken, zo ook Koos van den Elshout. Na enkele rondes zien we ineens Atiba de pits inrijden, een brandend olie lampje maakt hem voorzichtig, echter blijkt dat het zijn 1000 KM check lampje is en vervolgt hij dus snel zijn race. Hij finisht daardoor helaas wel op een 24e plek. Voor in de kopgroep A verandert er weinig, Maarten finisht wederom als 1e gevolgd door Martijn en Johnny Kock! De B groep toont nog wel even een spannende strijd tussen Eric en Ton, maar het podium is uiteindelijk toch exact hetzelfde als in de 1e race.

 

A Klasse

 1. Maarten Bekker
 2. Martijn Duijkers
 3. Johnny Kock

 

B Klasse

 1. Eric Janusz
 2. Ton Dofferhof
 3. Jan Petersen

 

Veel mannen rijden hierna nog de Ducati Open klassen, dus na het podium vertrekt men snel naar het paddock om zich voor te bereiden op de volgende race. De sfeer is goed en er volgen die dag nog een paar hele mooie races en podium plaatsen voor onze mannen!

 

De volgende wedstrijd van de Dutch Ducati Challenge voert ons weer naar Assen, tijdens de Motor GP. Wat een eer om te mogen rijden tijdens HET motor evenement van het jaar!

 

Voor vragen over de Dutch Ducati Challenge kun je mailen naar Cecile van Hattem op cecile@dutchducatichallenge.nl

 

Sabrine van Straaten

Dutch Ducati Challenge